Scenekunst i Børnehaven

- undervisning og teater for dagtilbud

Dette læringsforløb, med fokus på æstetisk læring, er et tilbud til dagtilbud i Gentofte Kommune og henvender sig til de 3-5 årige børn og deres pædagoger. Børnene deltager i læringsforløb, som lader dem bearbejde forestillingen “Jeg kan huske alting” af Teater My både kropsligt, kreativt og med hovedet. Pædagogerne deltager i en forudgående kompetenceworkshop.

 

 

Forløbet er udviklet af Filiorum og består af:

 

  • Kompetenceworkshop for pædagoger, ca. 3 timer i uge 6
  • Teaterforestilling: Børn og pædagoger ser sammen forestillingen ”Jeg kan huske alting” af Teater My, ca. 30 minutter, den 22. februar og 26. februar
  • Efter forestillingen åbner det Kunstneriske Laboratorium, ca. 30-45 minutter
  • I institutionen modtager børnene sammen med pædagogerne undervisning, ca. 1 time i uge 9 eller 10. Maks 12-15 børn.

 

Scenekunst i Børnehaven tager således afsæt i en kompetenceworkshop for pædagoger, som ansporer deres arbejde med æstetisk læring med børnene op til forestillingen.

 

Dernæst indeholder forløbet teaterforestillingen ”Jeg kan huske alting” af Teater My, som er en visuel og musikalsk forestilling om at huske dagen, der går på hæld.

 

Efter forestillingen åbner det Kunstneriske Laboratorium, hvor børnene sammen med pædagogerne kreativt kan bearbejde forestillingens univers og oplevelse i teatersalen. Aktiviteterne i det Kunstneriske Laboratorium er udviklet af Filiorum til 'Jeg kan huske alting' og det specifikke alderstrin. Med blyanter, piberensere, perler og sakse skaber børnene deres helt egne små ”kunstneriske eksperimenter” inspireret af forestillingen, og som I kan tage med tilbage i institutionen og gøre læring synlig.

 

Scenekunst i Børnehaven afsluttes med undervisning i institutionen. Her arbejder Filiorums teaterpædagog med børnene blandt andet gennem lege, som fokuserer på en både sproglig og kropslig bearbejdning af forestillingen. Det er målet, at undervisningen fæstner forestillingen og oplevelsen i teatret hos børnene.

 

 

Mette Roslev fra Teater My i 'Jeg kan huske alting'. Foto: André Andersen

 

 

Om 'Jeg kan huske alting'

Fra børneværelsets sengekant kigger vi ud på verden. Ud gennem vinduet. På månen og på himlen fuld af stjerner. Vi får lov til at kigge med på alt det, som er sket i dag. Vi får lov til at opleve dagen igen. Og her begynder magien…

 

Fortællerstemmen er kravlet helt ind i barnet, og der er herfra hverdagslivets logik skildres. Lykken over ét stykke slik og tanken om at spise 18 bananer eller erindringen om en særlig dinosaurmonster-tegning blander sig med dagligdagsgøremål som at bage, at vaske op, at køre i bus eller tage på skovtur. Og der er her, hvor grænsen mellem fantasi og virkelighed flyder ud, at glæden og fantasien vokser ud af barnesindet.

 

Så enkelt og med det største i det mindste åbnes livet i al dets almindelighed. ”Når jeg tænker på min dag, kan jeg huske det hele. For jeg er mig, og inde i mit hoved findes alt det, som jeg har lavet i dag…”