Og vi er kun lige begyndt!

Nyhedsbrev

2. april 2015

 

Scenekunsten på pensum

 

Sidste år i februar introducerede Filiorum "Scenekunst på Skoleskemaet", og nu begynder vores skole-koncept at bide sig fast! Med projektet integrerer Filiorum professionelle teaterforestillinger med undervisning i en række forløb skræddersyet til eleverne og den enkelte skole i form af en før-workshop, en forestilling og en efter-workshop.

 

Vi har troet på konceptet fra dag ét og har været overbevist om, at med den nye danske folkeskolereform og dens krav om at bruge andre og udefrakommende kompetencer samt at præsentere eleverne for alternative undervisningsformer, så ville skolerne over hele landet også få øjnene op for scenekunstens muligheder. Og det er nu sket! Ikke bare har Kulturministeriet udvalgt Filiorums inittiativ til deres portal for eksempler på, hvordan undervisningsforløb kan se ud i den nye forlkeskole (læs mere her). Nu har det prisbelønnede teater Mungo Park og Filiorum også netop igangsat et Scenekunst på Skoleskemaet-forløb i Gladsaxe. Læs mere om, hvorfor Mungo Park er gået ind i samarbejdet samt om, hvad eleverne synes om, at blive klædt på til teater i dette nyhedsbrev.

 

Kærlig hilsen

 

Filiorum

 

 

 

 

 

 

 

 

"Scenekunst-workout" for elever i Gladsaxe

 

Siden sidste uge er en gruppe af eleverne på GXU i Gladsaxe og Gladsaxe Gymnasium blevet en hel del klogere på, hvordan de kan afkode og forholde sig til den Reumertvindende forestilling "Kvinde kend din krop" af Mungo Park. Eleverne er nemlig lige nu midt i et forløb, hvor Filiorum og Mungo Park sammen sætter "Scenekunst på Skoleskemaet". Mungo Parks leder Martin Lyngbo - som tilfældigt mødte Filiorums leder Clarissa Meister-Petersen på en teaterkonference og straks blev fanget af hendes engagement for at formidle teater til børn og unge – fortæller om sine bevæggrunde for det nyetablerede samarbejde: "Filiorum placerer scenekunsten lige midt i skolerne og lige midt i børnenes bevidsthed. Det er jeg begejstret over, både som teaterchef, som instruktør og som far”.

 

Eleverne i Gladsaxe har således ikke bare set forestillingen, men er i en før-workshop også blevet forberedt på, hvad det var, de skulle ind og se. Og det at skulle engagere sig i en anden måde at lære på, en anden måde at forholde sig til hinanden på og en ny måde at stille sig op på, har gjort sit indtryk på eleverne. På før-workshoppen på GXU i Gladsaxe skulle eleverne nemlig en efter en præsentere sig for klassen ved at sige deres navn og modtage en klapsalve. Eleverne kunne næsten ikke have det, og i evalueringen efter workshoppen sagde de, at det havde været det mest grænseoverskridende, de havde oplevet længe: at sige sit navn foran velkendte ansigter og modtage en klapsalve – men pointen blev meget klar for dem: man bliver et anderledes publikum af at have stået foran et. At skulle sætte sig selv på spil med krop og sind – det er ikke hverdagskost for eleverne – og det er eksempelvis her, der er rigtig meget at vinde, når man med scenekunsten i hånden alligevel får dem med på "den værste".

 

Og workshoppen havde da også sat sit klare aftryk en lille uges tid efter, da både gymnasiet og GXU skulle ind og se selve forestillingen. Efter forestillingen spurgte Filiorum en af drengene fra 10. GXU, hvad han ville sige til andre, der skulle ind og se "Kvinde kend din krop": “Hvis I vil forstå stykket, skal I have før-workouten med også!” svarede han med overbevisning.

 

Efter påskeferien venter efter-workshoppen, hvor tematikker, virkemidler, sprog og andre elementer fra forestillingen tages under kærlig behandling i undervisningen. Vi glæder os helt umådeligt til at se, hvor langt scenekunsten kan tage eleverne – hver gang bliver vi bekræftet i, hvor meget teatret rent faktisk har at byde ind med i forhold til læringen, og vi bliver jo bare klogere og klogere med hvert forløb.

 

Læs Teateravisens omtale af Scenekunst på Skoleskemaet i Gladsaxe

 

Se Filiorums trailer og læs mere om Scenekunst på Skoleskemaet ved at klikke her

 

Hør interview med Filiorums stifter og leder Clarissa Meister-Petersen fra TV2 Lorry sidste år

 

 

 

 

 

 

 

Et filiorumsk forår venter...

 

Kan du huske Filiorums Forårsforestillinger sidste maj, hvor Øregaardsparken blandt andet blev fyldt op af spanske styltegiraffer og flere hundrede glade børn?

Og kan du også huske, at Kulturskolernes gård blev fyldt op med rullegræs, havemøbler og farvede vimpler? Og var du og dine børn måske med til at tegne med grene, lave spiraluroer og forme mini-drager i det kunstneriske laboratorium? 

Nu gør vi det igen – vi præsenterer Forårsteater for både de store og små, og vi lover, at det bliver lige så fantasifuldt, finurligt og filiorumsk igen i år. I det kommende nyhedsbrev vil vi fortælle jer alt om forestillingerne og konceptet, men vi kan allerede nu løfte sløret for, at både de mindste og de større børn kan komme med på fantastiske rejser fra storbyens larm over Grønlands is og helt til Paradis. 

 

Køb billetter

 

 

 

 

Filiorums citat

En klassiker som dette citat af Shakespeare kan ikke bruges ofte nok – og for os i Filiorum får citatet en særlig betydning, når vi lige nu arbejder med eleverne under "Scenekunst på Skoleskemaet".  Netop med scenekunstens virkemidler åbner verden og dens muligheder sig for eleverne og får dem til at se og opleve på egen krop, hvad det vil sige at stille sig op, indtage rummet, træde ind i rampelyset og frem på scenen...og ud i verden.